2016. január 2., szombat

A pára egészségkárosító is lehet

A túl alacsony és a túl magas páratartalom sem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhöghetünk, komfortérzetünk is csökkenhet. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót.
Azonban a  páratartalomtól függ hőérzetünk. Testünk hőleadó képességét is befolyásolja, és a környezetünkben élő kórokozók, élősködők (atkák), allergén mikroorganizmusok számát is.
A levegő páratartalma a környezetükben levő élősködők (atkák) és penészgombák mennyiségét is befolyásolja, melyek a lakásokban fellelhető fő allergének (allergia kiváltásáért felelős anyagok). Ezek hatására az allergiás eredetű szénanátha, asztma tünetei súlyosbodhatnak. Több vizsgálat is rámutatott, hogy az atkák elszaporodásának döntő tényezője a nyirkosság, ugyanis számuk 80 százalékos relatív páratartalomnál tetőzik. A gombák fejlődésükhöz legalább 75 százalékos relatív páratartalmat igényelnek, lakásunk nyirkosabb szegleteiben, a fürdőszobában, a konyhában vagy az ablak és ajtókeretek mentén tenyésznek előszeretettel. Harcolni érdemes ellenük, de teljes kipusztításuk lehetetlen. Mennyiségük a páratartalom optimális szinten tartásával (pl.: gyakori szellőztetéssel), gomba és atkairtó vegyszerekkel, illetve a lakás tisztán tartásával csökkenthető.

További információ a pára és az egészségünk összefüggéseiről a http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/1579/a-paratartalom-hatasai-szervezetunkre linken talál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése